Chirurgická oceľ v šperkárstve

V poslednej dobe sa veľkej obľube tešia šperky z chirurgickej ocele. Siahajú po nej ženy aj muži a neodolajú jej ani deti. Nový materiál, ktorý sa objavil vo svete klenotov a šperkov si získava čoraz viac zákazníkov. Niet sa čomu diviť – kvalita a cena sú hlavnými bodmi, ktoré hovoria v jej prospech.

 

Chirurgická oceľ má oproti ostatným kovom, z ktorých sa šperky vyrábajú hneď niekoľko výhod

  • Antialergénna – nevyvoláva žiadnu alergickú reakciu. Nereaguje s potom, telesnými tekutinami, neuvoľňuje toxické ani jedovaté látky.
  • Trvácnosť a odolnosť – šperky z chirurgickej ocele sú odolnejšie než šperky zo zlata či striebra. Odolajú tlaku, poškriabaniu, a ani ich tak ľahko nezoderiete.
  • Nehrdzavejú – chirurgická oceľ nehrdzavie, aj keď obsahuje veľké množstvo železa. Pred koróziou a oxidáciou ju chráni chróm (súčasť ocele), ktorý na jej povrchu vytvorí jemný ochranný film. Pre túto vlastnosť sa môžete stretnúť aj s iným názvom chirurgickej ocele – nehrdzavejúca oceľ.
  • Stálofarebnosť – oceľ má striebornú farbu. Pridaním niklu sa zvýši jej lesk čím sa tento materiál stáva ideálnym pre výrobu šperkov. Nevybledne na slnku a ani nestmavne vplyvom telesných tekutín.
  • Pomer kvality a ceny – na prvý pohľad sa šperky z ocele podobajú šperkom vyrobeným z bieleho zlata, alebo striebra. Oproti týmto kovom sú ale podstatne lacnejšia a teda ľahšie dostupné pre širšie masy ľudí.

 

Pozlátená chirurgická oceľ

Ako už bolo spomínané, chirurgická oceľ má striebornú farbu. Ak ale túžite po  klenotoch zo zlata môžete sa obzrieť po pozlátených šperkoch z chirurgickej ocele. Šperky sa pozlacujú žltým, alebo ružovým zlatom. Sú trvácnejšie a odolnejšie než zlaté šperky.

 

Módne trendy

Prispôsobiť sa neustále sa meniacej móde môže byť náročné. Doplnky, medzi ktoré jednoznačne šperky patria sa menia každú sezónu. Prstene z chirurgickej ocele s kamienkom, matné, alebo pozlátené náramky či náušnice sú jednoznačne hitom, ktorý by nemal chýbať ani vo vašej šperkovnici.. A nie len to. S pearcingom z chirurgickej ocele sa nemusíte obávať vzniku alergií či zápalov (ak dodržíte hygienické pravidlá). Tento materiál sa používa v zdravotníctve a niet preto najmenších obáv z jeho negatívnych reakcií na náš organizmus.