Vráťte bižutérii jej lesk

Drahé šperky zo vzácnych kovov sú na čistenie pomerne nenáročné. Zlato, či platina sú kovy, ktoré si lesk a žiaru udržia desaťročia. Nepodliehajú oxidácii takže sa budú lesknúť vždy. Môžu sa ale zaprášiť, zašpiniť prípadne v kontakte s chemikáliami môžu jemne zmeniť farbu, alebo môžu zájsť. Stačí ich len obtrieť, prípadne skúsiť nejaký domáci spôsob ako ich vyčistiť (na internete je takých návodov veľa). Nakoľko sú tieto kovy tvrdé a odolné pravdou je, že vydržia mnoho čistiacich domácich pokusov.

Vyčistiť bižutériu môže byť problém

Bižutéria je vyrobená z menej odolných a rôznych materiálov. Preto by ste pri jej čistení mali byť na pozore a postupovať opatrne. S čistením začnite v časti šperku, ktorá nie je až tak „na očiach“ a pri prípadnom poškodení to až tak kričať nebude.

Prostriedok na riad                                     

Bežný saponát, ktorým umývate a odmasťujete riad vám môže pomôcť vyčistiť akúkoľvek bižutériu. Stačí ak zmiešate saponát s horúcou vodou v pomere 1:1. Vložte šperk a nechajte pôsobiť asi 1 hodinu. Po hodine ho len utrite do sucha handričkou.

Popol

Zmiešajte popol s troškou vody a vytvorte pastu. Handričkou naneste túto pastu na šperk a vyčistite ho. Potom len stačí opláchnuť vodou a utrieť do sucha.

Zubná pasta a kefka

Na starú zubnú kefku dajte trochu zubnej pasty a vyčistite ňou bižutériu. Vyhnite sa použitiu zubnej pasty, ktorá obsahuje mikrogranule – svoj šperk by ste si len zničili.

Prípravky na čistenie striebra

Ak sa vám nedarí bižutériu vyčistiť a nechcete sa s obľúbeným šperkom rozlúčiť skúste to s prostriedkami na čistenie striebra. Bežne ich dostanete kúpiť v drogérii. Tento spôsob čistenie berte ako posledné riešenie. Nakoľko neviete presne z čoho je vaša bižutéria vyrobená neviete ani či sa po použití tohto prostriedku nezničí úplne.

Na chémiu môžu byť citlivé aj kamene, ktoré sa neraz nachádzajú v bižutérii. Ak chcete vrátiť lesk im postačí pretrieť ich saponátom rozriedeným vo vode. Ak máte v šperku sklo pokojne použite prostriedok, ktorým umývate okná – dajte si ale pozor. Tento prípravok môže nepriaznivo reagovať s ostatným materiálom, z ktorého je šperk vyrobený.