Módne šperky

Móda sa stále mení a nie je tomu inak ani v oblasti šperkárstva. Možno ste sa už stretli s pojmom „jemné šperky“ či „módne šperky“. Viete čo si pod tým predstaviť?

Jemné šperky

Ide o klenoty vytvorené z drahých kovov – biele, žlté, ružové zlato, platina, striebro a drahých kameňov – diamanty, rubíny, smaragdy,... Vynikajú leskom, kvalitou a odolnosťou. Tieto šperky musia vydržať niekoľko desaťročí bez toho aby ste im venovali špeciálnu pozornosť. Veľa krát prechádzajú z generácie na generáciu a sú viac- menej považované za investíciu než sa šperk, ktorý môžete nosiť každý deň.

Módne šperky

V podstate ide o bižutériu, kde sa dôraz na jej trvácnosť nekladie. Práve pri tomto type šperku sa kladie dôraz na módu, módne trendy a štýly. Vyrábajú sa prevažne z medi, hliníka, mosadze, skla, kože, plastu, akrylu, dreva, kamienkov,... niekto by do bižutérie zaradil aj šperky z polodrahokamov (viac menej je to otázka názoru).

Bižutéria v záujme popredných módnych spoločností

Byť v móde je kritérium, ktoré zaradilo bižutériu aj do butikov svetoznámych klenotníctiev. Nájdete ich v obchodoch Dior, Butler&Wilson či Chanel. Počítajte ale s tým, že tu si okrem bižutérie kupujete aj značku a takýto šperk vás vyjde drahšie než šperk z menej známeho klenotníctva. Ak ale túžite po značkovom a cenovo prijateľnom šperku rozhodne neváhajte.

Bižutéria, alebo módne šperky majú niekoľko výhod.

Nepoužívajú drahé kovy a drahokamy – sú lacnejšie a teda dostupnejšie pre všetky ženy.

Kráčajú s módou – raz sú v móde veľké prstene a dlhé náušnice a o rok sú v kurze malé tenké prstienky s malými náušnicami. Investovať každý rok do kúpy nových jemných šperkov by značne zaťažilo vašu peňaženku. S bižutériou ale môžete mať vždy trendový kúsok ozdoby na sebe.

Zmena je život – zmena účesu, farby vlasov, štýlu obliekania, ... ženy majú radi zmenu. A ku každej zmene sa hodí iný šperk. Ku kostýmu si dáte jemné decentné šperky a ak plánujete ísť na stanovačku môžete si zobrať pokojne kožený náramok. Každý deň si budete môcť zobrať iný šperk a vždy vyzerať nádherne.

Semi – fine šperky – pokiaľ predsa len túžite mať na sebe zlaté šperky môžete siahnuť po tejto kategórii. Semi – fine (alebo polo) šperky. Tento typ klenotov je hrubo pozlátený (niekoľkými vrstvami zlata) a zväčša obsahuje drahé kamene (opál, akvamarín, morganit a pod.). Základný kov (kov, ktorý je pod nánosom zlata) je najčastejšie striebro. Semi-fine šperky sú trvácnejšie než bežná bižutéria ale cenovo prijateľnejšie než jemné šperky.