Klobúky – doplnok každej dámy

Väčšina ľudí si pod pojmom klobúk predstaví anglickú dámu, či ženu z vyššej spoločnosti. Nech si už predstavíte čokoľvek, dámsky klobúk dodáva žene istú dávku elegancie, noblesy a v neposlednom rade aj luxusu. Aj keď ho najčastejšie môžete vidieť na ženách vo Veľkej Británii nachádza si svoje miesto aj v našich končinách.

Po klobúkoch dámy siahajú najčastejšie v letnom období. Slúži ako pokrývka hlavy a poskytuje ochranu pred slnečnými lúčmi, prehriatím organizmu a úpalom. Už len pri pohľade na slamený klobúk si predstavíte leto, pláž, dovolenku, leňošenie na lehátku, ... Ak si ale predstavíte klobúk z látky, alebo  plsti príde vám na um dáma v pravom slova zmysle.

Klobúky boli v minulosti doménou pánov. Netrvalo ale dlho a prišli aj dámske modely tejto pokrývky hlavy. Vyrábajú sa z rôznych materiálov – od tkaniny, plsti, slamy až po konskú srsť. Nájsť môžete aj umelohmotné klobúky.

Slamené klobúky v minulosti nosili len dedinčania. Dnes sú najobľúbenejšími druhmi klobúkov. Je to hlavne z dôvodu životnej filozofie – návrat k prírode. Okrem toho sú tieto klobúky ľahké, hravé, jednoducho sa udržujú a v slnečnom horúcom dni oceníte ich vzdušnosť.

 

Viete čo je fascinátor?

Možno ste sa s týmto slovom už stretli – fascinátor je ozdoba do vlasov, alebo inak povedané malý klobúčik, ktorého funkcia je len ozdobná. Najviac fascinátorov môžete vidieť na britských svadbách. Tento doplnok sa udomácňuje aj u nás. Pôvodne to bola pokrývka hlavy z ľahkého pleteného materiálu, dnes pod týmto slovom nájdete aj  dizajnové kúsky, ktoré sa na klobúk ani trochu nepodobajú.

Fascinátor je v podstate doplnok – ozdoba do vlasov, ktorá sa dá uchytiť stuhou, hrebeňom, alebo sponkou. Nosí sa na slávnostné príležitosti ako sú svadby, pohreby, večierky, slávnostnejšie oslavy, ale aj na konské preteky.

Fascinátor je doplnok účesu. Vďaka tomu si ho obľúbilo mnoho žien. Účes dopĺňa, ale nepokazí ho. Nosí sa na boku hlavy (nie na vrchu). Je ľahký a najčastejšie obsahuje perie, korálky, alebo kvety. Väčšina fascinátorov má krajkové krytie.

Takže, ak neviete čím by ste ozvláštnili svoj outfit, čo by ste si dali do vlasov pokojne siahnite po tomto doplnku.  Dodá vám noblesu, eleganciu a podčiarkne vašu ženskosť.

 

fascinator-sk-ig