Ako vyčistiť strieborné šperky s kameňom?

Striebro sa radí medzi drahé kovy a preto po ňom neraz siahajú klenotníci. Strieborné šperky sú lacnejšie ako zlaté či platinové a preto sú často vyhľadávané. Pri týchto klenotoch ale cenu neurčuje len hodnota kovu ale aj umelecké prevedenie. Ak si k tomu pridáte spomienky, ktoré so šperkmi vo vašej šperkovnici súvisia má aj strieborný šperk nevyčísliteľnú hodnotu.

Čistenie striebra

Či už máte strieborný príbor, alebo strieborné šperky potrebujú čas od času preleštiť. Ich pôvodný lesk im vrátite prostriedkami, ktoré máte určite doma. Metódy uvedené v tomto článku sú vhodné na čistenie strieborných šperkov s kameňmi. Vždy ale začnite s čistením opatrne, ak neviete aký drahokam máte v šperku stále je tu riziko, že ho poškodíte.

Alobal a sóda bikarbóna

Misku, ktorá nie je z kovu vyložte alobalom a nalejte vodu, ktorá má teplotu cca 80°C. Pridajte polievkovú lyžičku sódy bikarbóny a premiešajte. Teraz ponorte do roztoku strieborný šperk a počkajte cca 3 minúty. Počas tejto doby šperk občas otočte. Následne ho vyberte z misky, umyte vlažnou vodou a vysušte mäkkou handričkou.

  • sódu bikarbónu môžete nahradiť aj práškom do pečiva alebo kuchynskou soľou.

Prostriedok na riad

Obyčajný prostriedok na umývanie riadu môže strieborným šperkom vrátiť ich lesk, ale len v prípade, že nie sú veľmi zájdené. Zmiešajte prostriedok na umývanie riadu a teplú vodu. Vytvorte penu, do ktorej namočte handričku. Penou vyčistite šperk.

Ak je šperk gravírovaný, alebo čistíte strieborný prsteň s kameňom bude problém vyčistiť ho dôkladne. V tomto prípade môžete použiť miesto handričky jemnú kefku a klenot opatrne vyčistiť. Dajte pozor aby ste nepoškodili zdobenie šperku, prípadne nepoškriabali samotný kameň.

Tieto spôsoby čistenie strieborných šperkov môžete použiť aj keď šperk obsahuje kameň (napríklad strieborný prsteň či náušnice s drahokamom). Aj keď ide o pomerne bezpečné metódy je dobré čistiť šperky s kameňmi opatrne aby nedošlo k poškodeniu kameňa.

 

Čistenie strieborných šperkov bez kameňa

Udržať strieborné náramky či náušnice stále nádherne lesklé nie je takmer žiadny problém, ak viete ako na to. V domácnosti máte dostatok prostriedkov na to, aby ste tieto šperky oživili a vrátili im ich pôvodný pôvab. Existuje niekoľko spôsobov na čistenie striebra.

Ak máte len čisté strieborné šperky, ktoré neobsahujú žiadne drahokamy ani iné kamene môžete na ich vyčistenie použiť aj tzv kyslé roztoky.

Soľ s citrónom

Zmiešajte v miske horúcu vodu, šťavu z citróna a cca tri polievkové lyžice soli. Do roztoku vložte šperk a počkajte asi 5 minút. Po ich uplynutý klenot vyberte, opláchnite čistou vodou a utrite ho do sucha handričkou.

Coca Cola (ale aj iné kolové nápoje)

Povestná coca cola je ideálna na čistenie všetkého čo sa v domácnosti nachádza. Pomôže so zhrdzavenými skrutkami aj vodným kameňom. Pri čistení striebra však neočakávajte veľké zázraky, ale skúsiť to môžete. Ponorte do nápoja na 10 minút strieborný šperk. Potom ho umyte vodou a vysušte.

Určite nepoužívajte kolové nápoje na čistenie šperkov s kameňom. Tieto nápoje obsahujú kyselinu, ktorá by ich mohla znehodnotiť až úplne zničiť.

Ocot

Ocot je v podstate 8% kyselina octová. Ak do nej ponoríte strieborný šperk môže sa zdať o trochu lesklejší, ale k pôvodnému lesku bude mať ďaleko. Tento spôsob ale je vhodný ak šperk nie je veľmi začernený a chcete ho len oživiť.

Zubná pasta a kefka

Veľa ľudí čistí nie len strieborné ale aj zlaté šperky týmto spôsobom a nedajú naň dopustiť. Pravdou je, že strieborné šperky sa po tejto metóde budú viac lesknúť. Dajte si ale pozor akú pastu použijete. Určite nepoužívajte bieliacu zubnú pastu. Pri používaní kefky buďte opatrní, nešetrným používaním by ste mohli šperk poškodiť. Lepšie je siahnuť miesto zubnej kefky po handričke.

Tieto metódy čistenie striebra sú vhodné na čistenie šperkov, ktoré neobsahujú žiadne drahokamy a kamene. Ocot, coca cola, zubná pasta a aj citrón by mohli popri vyčistení vzácneho kovu rozleptať kameň čím by sa šperk úplne znehodnotil.