Ako skladovať šperky

Ako skladovať šperky

 

Či už máte šperky z drahých kovov alebo dávate prednosť bižutérii istotne vám záleží na každom jednom kúsku. Z toho dôvodu by ste mali venovať pozornosť skladovaniu šperkov. Vyhnete sa tak ich náhodnému poškriabaniu, zdeformovaniu alebo znehodnoteniu. Existuje množstvo spôsobov ako šperky uskladniť keď ich práve nemáte na sebe.

Veľký pozor by ste si mali dať hlavne na perly, ktoré môžu iné šperky poškodiť. Perlové šperky (náušnice, náhrdelníky, ...) by ste mali skladovať osobitne, tak aby neprišli do styku so šperkmi z kovu. 

 

Šperkovnica

Najznámejší a aj najpoužívanejší spôsob ako skladovať šperky je, vložiť ich jednoducho do šperkovnice. Prvé šperkovnice sa začali vyrábať už v Starom Egypte a od tých čias sa veľmi nezmenili. V podstate ide o škatuľku do ktorej ukladáte šperky jeden vedľa druhého. Pravdou je, že množstvo retiazok, prsteňov, náramkov a ďalších klenotov sa môže v krabičke zamotať alebo zauzliť. Ak hľadáte prehľadnejšie uskladnenie šperkov siahnite po kazetách s priehradkami. 

7-jak-skladovat-sperky

 

Priehradkové kazety

Na prvý pohľad vám priehradkové kazety môžu pripomínať šperkovnice, obsahujú ale niekoľko priehradiek, do ktorých si môžete uložiť šperky. Budete mať priehradku na retiazky, priehradku na prstene a ďalšiu na brošne či iné typy klenotov. 

2-jak-skladovat-sperky

 

Stojan na šperky

Stojan na šperky môže plniť aj dekoračnú funkciu. V závislosti od typu môžete mať stojan, na ktorý zavesíte prstene, retiazky alebo aj náušnice. Pokiaľ máte šperkov viac, môžete mať na len stojan na retiazky, len stojan na náušnice či stojan s háčikmi na prstene. 

Stojan na prstene si môžete vyrobiť aj doma. Potrebujete k tomu len vinylovú rukavicu a rozrobenú sadru. Do rukavici nalejte sadru, počkajte kým stvrdne a odstráňte rukavicu. Sadrovú ruku môžete zafarbiť. Postavte ju prstami nahor na podložku a máte perfektný organizér na vaše prstene a náramky. 

8-jak-skladovat-sperky

 

Organizér v podobe figuríny

Stojan v podobe figuríny vám umožní prehľadne rozdeliť všetky šperky, ktoré máte. Retiazky na krk, náramky na ruky figuríny a pod. Ak má figurína aj šaty s vreckami môžete do každého vrecka uložiť jeden šperk. Predídete tak ich vzájomnému poškriabaniu a udržíte si v nich prehľad. 

5-jak-skladovat-sperky

 

Krabičky

Ku každému šperku, ktorý si kupujete vám klenotník ponúkne aj krabičku. Nevyhadzujte ich. Môžete v nich bezpečne skladovať šperky. Každý šperk bude mať vlastnú krabičku. Ak budete mať krabičiek s klenotmi viac, môžete ich všetky uložiť do šperkovnice a mať  tak všetky šperky pokope.

6-jak-skladovat-sperky

Cestovateľské šperkovnice

Cestujete a potrebujete si zo sebou zobrať pár obľúbených šperkov? Aby ste nemuseli nosiť so sebou celú šperkovnicu, alebo stojan s háčikmi môžete na dočasné uloženie šperkov využiť rôzne predmety z domácnosti. Na veľké ozdobné gombíky môžete zavesiť náušnice, do prázdneho kartónu od vajíčok môžete bezpečne uložiť rôzne šperky a na karabíny môžete zavesiť prstene. 

 1-jak-skladovat-sperky