Ako nakupovať šperky z drahých kovov

Medzi drahé kovy, ktoré sa používajú v šperkoch patrí určite striebro a zlato. Šperky sa samozrejme môžu vyrábať aj z iných vzácnych kovov (napríklad platina), ale len tieto dva patria medzi najpoužívanejšie.

Punc – znak pravosti

Rozoznať či je šperk zo zlata alebo je lej pozlátený je celkom jednoduché. Stačí si všímať punc. Ak šperk punc neobsahuje nie je zhotovený zo vzácneho kovu. Môže byť maximálne pozlátený, čo môže jeho cenu mierne zvýšiť.

Puncovné značky

Pre každý drahý kov sa používajú iné typy puncov. Puncovné značky určujú koľko drahého kovu je v zliatine. Čím je zlata, striebra, alebo iného vzácneho kovu menej tým je hodnota šperku nižšia.

Na šperkoch nájdete viac značiek. Aj keď môžu narúšať celkový dojem šperku sú veľmi dôležité. Vďaka nim máte istotu, že klenot, ktorý si kupujete obsahuje isté množstvo zlata alebo striebra. 

Štátny punc má v znaku zviera. Pri zlate sú to vtáci (orol, kohút, labuť) pri striebre nájdete v znaku zajaca alebo kozu. Platinové šperky majú v punce rôzne druhy koruny. 

Znak rýdzosti

Okrem štátneho puncu nájdete na šperku aj značku rýdzosti.  Tá určuje koľko drahého kovu sa v zliatine nachádza. Napríklad ak je na striebornom prsteni v značke číslo 925 znamená to, že kov, z ktorého je prsteň vytvorení obsahuje 92,5% čistého striebra. Zvyšok tvorí iní lacnejší kov (často je to meď).

Strieborné šperky, ktoré sa u nás môžu predávať musia mať minimálnu rýdzosť 92,5% (číslo 925) ak sa stretnete s iným číslom ide pravdepodobne o šperk zo zahraničia alebo o podvod.

Pri zlatých šperkoch nájdete značiek rýdzosti viac. Najbežnejšia je 585 čo predstavuje 14 karátové zlato. Ak hľadáte 18 karátové zlaté šperky je dobré obzrieť sa po tých, ktoré majú číslo 750

Zodpovednostná značka

Poslednou treťou značkou, ktorú na šperkoch nájdete je zodpovednostná značka. Prideľuje ju Puncový úrad každému zlatníkovi alebo spoločnosti, ktorá sa zaoberá výrobou šperkov.