Vsaďte na prevenciu a zabráňte sčerneniu bižutérie.

Bižutéria umožňuje ženám vyzerať každý deň elegantne, moderne a žensky. Môžeme ju obmieňať, každý deň si dopriať niečo iné. Je vhodná na večierky, do práce, na posedenie s kamarátkami ale aj na romantické večere strávené vo dvojici.

Bižutéria je vyrobená z mäkších kovov než je zlato a platina. Ak pracujete manuálne je lepšie dať si prstene a náramky dole. Vyhnete sa tak ich náhodnému poškriabaniu.

Pred spaním si dajte šperky dole. Predídete ich možnému zničeniu.

Zabráňte styku bižutérie s vodou. Voda má na kov negatívny vplyv – spúšťa v ňou koróziu (hrdzavenie). Ak sa nechcete so svojimi šperkmi rýchlo rozlúčiť udržujte ich v suchu.

Vyhnite sa aj kontaktu šperkov s chemikáliami, parfumami, voňavkami a lakom na vlasy. Aj keď neškodia pokožke šperky môžu poškodiť.

Pot obsahuje soli, ktoré vplývajú na bižutériu. Ak sú horúce letné dni, alebo športujete je lepšie nechať retiazku doma, alebo použiť deodorant. Pot každého človeka je iný – to že šperk nesčernie na krku vašej priateľky neznamená, že nesčernie vám.

Životnosť svojim šperkom predĺžite ak ich budete uchovávať v osobitných krabičkách. Takto sa jednotlivé kúsky navzájom nepoškriabu. Ak práve nejaký šperk nenosíte odložte ho aby ste zabránili jeho oxidácii (sčerneniu).

Sčernenie bižutérie – vieme ako mu predísť

Najčastejším problémom s bižutériou je jej sčernenie. Ide o prirodzený chemický proces, pri ktorom podlieha materiál šperku oxidácii. Problém je, že takýto šperk zanecháva stopy na pokožke a aj na oblečení. Zabrániť tomuto problému vám pomôže lak na nechty. Stačí pretrieť šperk priesvitným lakom na nechty a zabránite jeho sčerneniu. Pri lakovaní ale dbajte na to aby ste lak naniesli na šperk v tenkej a rovnomernej vrstve.

Lak na nechty môžete použiť aj v prípade, že máte alergiu na niektorý z kovových materiálov, z ktorého je bižutéria vyrobená. Pokojne ním môžete natrieť aj uzatváranie na náušniciach, retiazku, prsteň, alebo spodok hodiniek na ruku, ktoré vám zanecháva na pokožke  farebnú škvrnu. Zabránite nie len oxidácii šperku, ale predídete aj jeho poškriabaniupredĺžite jeho životnosť.