Aký materiál je vhodný na pearcing

Aký materiál je vhodný na pearcing

Pearcing je stále veľmi populárna a obľúbená ozdoba tela. Ak ste sa rozhodli pre tento typ šperku aj vy isto rozmýšľate nie len nad vzorom tohto šperku ale aj materiálom, z ktorého bude. A práve nad materiálom by ste sa mali dobre zamyslieť. Pearcing sa zavádza pod kožu, ak je z nekvalitného materiálu môže vám spôsobiť množstvo zdravotných problémov. Preto by ste si pri výbere materiálu, z ktorého bude tento šperk mali dať záležať. 

 

Chirurgická oceľ

  • najznámejší a aj najpoužívanejší kov nie len na pearcing ale aj ostatné šperky. Tento zdravotne nezávadný kov má viacero výhod, pre ktoré sa využíva v šperkárstve - nepodlieha koróziiodoláva mechanickému poškodeniu (nepoškriabete ho). Pokiaľ trpíte alergiou na nikel je lepšie obzrieť sa po inom materiály. Chirurgická oceľ obsahuje síce minimum niklu, ale je ho dosť na to aby vyvolal alergickú reakciu.

Zlato

  • ušľachtilí kov, ktorý sa bežne používa na výrobu šperkov. Všetky zlaté šperky sú ale tvorené zliatinami zlata. Prímesi, ktoré tieto zliatiny obsahujú (meď, cín, ....) môžu byť spúšťačom alergickej reakcie. Keď už chcete pearcing zo zlata vyberte si minimálne 18 karátové zlato – obsahuje menej prímesí. 

Platina

  • tento kov alergiu nespôsobuje a je aj zdravotne nezávadný. Aj keď sa môže zdať platina ako najvhodnejší materiál na pearcing má pár nevýhod. Tento kov je veľmi ťažký a v neposlednom rade aj finančne nákladný.

Striebro

  • pearcing zo striebra nepoužívajte kým nie je rana zahojená. Ak si ho umiestnite na miesto kde je vlhko (jazyk, pera, pupok,...) začne sa zo striebra uvoľňovať kysličník striebra a pokožka v okolí pearcingu sa môže zafarbiť natrvalo na čierno. Strieborných pearcingov sa ale nemusíte vzdávať. Na výrobu tohto šperku sa často používa striebro v kombinácii s chirurgickou oceľou. Prípadne môžete pár týždňov počkať kým sa rana zahojí a dať si strieborný pearcing neskôr. 

Titán

  • ľahký drahý kov, ktorý nikdy nezhrdzavie. Zatiaľ nie je známa ani alergia na tento kov. Takže, ak hľadáte najbezpečnejší materiál mali by ste siahnuť po titáne.

Nekovový pearcing

Siahnuť môžete aj po pearcinge z prírodných materiálov, napríklad drevo. Dajte si ale pozor, drevo absorbuje vlhkosť a aj baktérie, ktoré môžu spôsobiť zápal na pokožke. 

Moderné sú aj akrylátové pearcingy, ktoré ale nie sú vhodné na dlhodobé nosenie a nie sú ani vhodné na ešte nezahojený pearcing. Považujú sa za karcinogénne a ich nosením sa vystavujete zvýšenému riziku vzniku rakoviny.